Jak działa dieta rotacyjna?

Alergik pokarmowy to osoba, która musi dbać o swoją dietę. W przeciwnym razie, naraża się ona na wystąpienie poważnych powikłań zdrowotnych jakie niesie ze sobą nagła reakcja alergiczna. Zanim określi się jaki składnik pokarmowy szkodzi danej osobie z podejrzeniem alergii pokarmowej należy przeprowadzić odpowiednie badania. Najczęściej stosowaną metodą jest tu dieta testowa. Pozawala ona na wykrycie, który z produktów (składników pokarmowych) stanowi zagrożenie dla chorego a który nie. Tego typu metodę stosuje się ściśle w porozumieniu z lekarzem i pod jego kontrolą, najlepiej w warunkach szpitalnych ze względu na ryzyko wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego.

Osoby, co do których istnieje pewność, że cierpią na alergię pokarmową stosuje się też indywidualnie komponowany jadłospis. Jest to ważne, gdyż tylko w ten sposób chory może uniknąć kontaktu ze szkodliwą substancją czyli wyeliminować dany alergen. Przykładem tego typu diety jest tak zwana dieta rotacyjna. Stosowana jest ona przede wszystkim wśród osób, uczulonych na kilka lub kilkanaście różnych alergenów. Zaleca się ją również w przypadku alergików, u których raz na jakiś czas objawia się uczulenie o nieznanych bliżej i dokładniej przyczynach. Ten program dietetyczny pomaga też uniknąć ryzyka pojawienia się uczulenia na te produkty, które do tej pory były tolerowane. Niektóre alergie pokarmowe dotyczące jednego konkretnego produktu, mogą po pewnym czasie przeistoczyć się na całą grupę tego typu składników. Dieta rotacyjna poprzez wprowadzanie różnorodnych produktów, pozwala uniknąć tego problemu. Zaleca się stosowanie jej w cyklu 4-dniowym. Nie zaleca się spożywania różnych produktów z tej samej rodziny, gdyż nie przyniesie to oczekiwanego efektu.