Produkty wywołujące alergię

Najskuteczniejszym sposobem na leczenie alergii pokarmowej jest odpowiednia dieta. Do tego by zbudować właściwy dla alergika jadłospis, należy wiedzieć jakich składników nie powinno włączać się do codziennego menu, a które ze składników pokarmowych są dozwolone. Alergik powinien przy tym, wykazać się ogromną czujnością oraz systematycznością. Nie powinien on też eksperymentować: nawet jeśli za pomocą odpowiedniego leczenia objawy alergii ustały i jego stan zdrowia polepszył się, to nie powinien on „próbować” czy może nadal jeść to co dotąd mu szkodziło. Uczulenie na dany składnik pokarmowy, pozostaje uczuleniem na całe życie.

Uczulenie na jedzenie to trzecia co do częstotliwości występowania alergia u osób w różnym wieku. Badaniami nad nią zajęła się także Światowa Organizacja Zdrowia WHO. W 1995 roku opublikowała ona listę ośmiu najbardziej szkodliwych i popularnych alergenów. Wśród wymienionych składników znajdują się: mleko, jaja, orzeszki ziemne, orzechy laskowe, ryby, skorupiaki, soja, zboża.

Na podstawie przeprowadzonych obserwacji i badań, stwierdzono ponadto iż alergenami, które najczęściej dotykają dzieci są: mleko krowie, jaja, soja, orzeszki ziemne, orzechy laskowe, ryby oraz skorupiaki. Alergeny, które z kolei częściej atakują dorosłych to: orzeszki ziemne, orzechy laskowe, ryby, jaja i skorupiaki.

Wymienione powyżej składniki pokarmowe należą do najczęściej pojawiających się alergenów. Jednakże badania nad tym, co w naszej żywności może jeszcze uczulać i jakie ilości tych składników wystarczą by wywołać reakcję uczuleniową, wciąż trwają. Według nich, uczulają również niektóre owoce (głównie pestkowe), zboża (głównie pszenica), warzywa (seler) a także rośliny strączkowe.