Co nas najbardziej uczula?

Duszności, bardziej bądź mniej nasilone objawy ze strony układu pokarmowego czy pokrzywka , pojawiające się po spożyciu określonych produktów spożywczych to najczęstsze symptomy świadczące o obecności alergii pokarmowej. Tego typu objawów, uniknąć można, poprzez dokładne przeanalizowanie składników jakie znajdują się w danym artykule spożywczym. Bardzo istotnym elementem życia czy funkcjonowania alergika na co dzień jest zwracanie uwagi na prawidłowo skonstruowany jadłospis. Powinien on nie tylko eliminować szkodliwe substancje (alergeny) ale również zawierać substancje uzupełniające dietę.

Jedną z podstawowych diet jakie proponuje się osobom cierpiącym na alergię pokarmowe jest tak zwana dieta testująca. Stosuje się ją w celu dokładnej identyfikacji alergenów pokarmowych. Jest to dieta w której stopniowo wprowadza się kolejno do jadłospisu badanego pacjenta określone produkty spożywcze. Jest ona stosowana w celu wyciszenia objawów uczulenia na pokarmy. Dieta ta trwa od 1 do 4ech tygodni. Inaczej określa się ją jako dietę hipoalergiczną. Przez pierwsze trzy dni osobie podaje się jedynie wodę mineralną z dodatkiem 150 g cukru gronowego. Następnie włączone zostają ryż, ziemniaki, sól i woda mineralna – etap ten trwa przez 5 dni. Kolejny ostatni etap to włącza się kolejno wołowinę, jagnięcinę, cukinię, ogórki, kapustę pekińską, olej krokoszowy i czarną herbatę. Zaleca się by każdy z produktów testowano przez 4 dni. Jeśli dany produkt nie wywołuje reakcji alergicznej, włącza się następny. Przed kolejnym etapem stosuje się jeden dzień przerwy. Jeśli któryś ze składników wywołuje reakcję uczuleniową, należy go zupełnie wyeliminować z diety pacjenta. Dietę taką należy przeprowadzać jedynie pod ścisłym nadzorem lekarza a najlepiej w warunkach szpitalnych.