Czym jest alergia pokarmowa?

Alergia z punktu widzenia medycyny określana bywa jako nadwrażliwość czy też uczulenie na określone szkodliwe substancje czyli tak zwane alergeny. Klinicznie mówi się o istnieniu czterech rodzajów alergii. Są to: alergia wziewna, bakteryjna, lekowa, kontaktowa oraz alergia pokarmowa.

Alergie pokarmowe należą do jednych z częściej pojawiających się i dość łatwych w eliminacji form uczuleniowych. To co jest dla niej charakterystyczne to fakt, że może pojawić się ona w każdym wieku a szkodliwą substancją może okazać się coś, co do tej pory nigdy nam nie szkodziło.

Najczęściej spotykane objawy alergii pokarmowej to świąd skóry, pokrzywka czy zaczerwienie, duszności bądź też obrzęk warg i drapanie w gardle. Jednakże lekarze wymieniają jeszcze inne, mniej kojarzone z alergiami symptomy. Mogą to być: bóle głowy, stany podgorączkowe, zaburzenia snu, dekoncentracja, zmęczenie, niepokój, pobudzenie (u dzieci) a także bardzo zróżnicowane objawy ze strony układu pokarmowego. Wszystkie te symptomy, mogą nie mieć swojego określonego pochodzenia. Niektóre mogą pojawić się nagle, tuż po kontakcie z alergenem. Inne z objawów, mogą być zupełnie niezauważalne lub błędnie kojarzone z przemęczeniem, osłabieniem jakimś wirusem lub też zjedzeniem czegoś nieświeżego. Nieleczona alergia może doprowadzić do poważniejszych zmian w naszym ustroju. Z tego też względu należy dążyć do jak najszybszego jej rozpoznania i podjąć właściwe leczenie takie jak chociażby zmiana menu alergika czy podawanie leków odczulających. Jeśli więc, od jakiegoś czasu cierpimy na uporczywe problemy ze strony układu trawiennego lub też pojawiają się u nas nagle, z nieokreślonej bliżej przyczyny wypryski skórne lepiej skonsultować te symptomy z lekarzem pierwszego kontaktu. Medyk na podstawie wstępnego wywiadu, z pewnością wyśle nas do specjalisty, który wykona określone badania – testy i podejmie na podstawie ich wyników określony sposób leczenia.